Skip to content
sep 17 / Sigge

Mogensen og Kristiansen-politik?

Jeg har fremlagt resultaterne fra en større undersøgelse om danskernes associationer til partierne. Her er hvad Politiken skrev den 22. august 2010:

Vælgerne er mere fokuserede på politikernes strategier og håndtering af enkeltsager, end de interesserer sig for substansen og de konkrete politiske resultater.

Det konkluderer valgforsker Sigge Winther Nielsen fra Københavns Universitet efter et forskningsprojekt.

1.600 vælgere har beskrevet deres tanker om partierne. Tankerne er blevet sorteret, og resultatet er markant: Mere end hver tredje vælgerbeskrivelse handler om, hvordan vælgeren ser partiernes dagsform og strategi. Bare fem procent handler om de politiske resultater.

»Vælgerne hæfter sig ikke ved politikernes ideologier og holdninger. De hæfter sig ved strategier. For eksempel forholder de sig ikke til, om skattestoppet er godt eller ej. De forholder sig til, om skattestoppet er smart tænkt«, siger Sigge Winther Nielsen, der har kaldt de mange ikke-substans-vurderinger for ’Mogensen & Kristiansen-politik’ efter et tv-program på TV 2 News, hvor kommentatorerne Peter Mogensen og Michael Kristiansen hver uge analyserer dansk politik.

Politik er blevet et spil

»Vælgerne opfører sig, som om de var små mini-Mogensen & Kristiansen’er. Vi er blevet oplært til at forstå politik som et spil, hvor man lægger strategi, og som et væddeløb, hvor nogle heste løber om kap«, siger Sigge Winther Nielsen.

Mere fokus på politisk spil end på politisk substans svækker den demokratiske debat, vurderer professor Christian Albrekt Larsen fra Aalborg Universitet.

»Hvis du tror, politik kun er et spørgsmål om at vinde stemmer fra de andre, tror du, at politik er meget simpelt. Og så behøver du kun at se tidligere spindoktorer i ’Mogensen & Kristiansen’ udlægge, hvem der nu taber det her spil. Det kan fordumme borgerne og skabe en dårligere demokratisk kultur. En forfladigelse af politik«, siger Christian Albrekt Larsen.

»De ideologiske forskelle er blevet mindre«
Michael Kristiansen understreger, at TV 2-programmet i høj grad også beskæftiger sig med substans. Når det er nævnt, forklarer han den øgede fokus på spillet således:

»De konkrete ideologiske forskelle på partierne er meget mindre i dag end for bare 25 år siden. Dengang kunne man skelne politikerne klart fra hinanden alene ud fra, om de var socialdemokrater eller konservative. Det kan man bare ikke i dag. Derfor er der meget mere fokus på andre ting«, siger Michael Kristiansen.

Leave a Comment